Косовската полиция потвърди, че в късните часове на вечерта на 22

...
Косовската полиция потвърди, че в късните часове на вечерта на 22
Коментари Харесай

Косово: Два взрива в Северна Митровица

Косовската полиция удостовери, че в късните часове на вечерта на 22 юни са регистрирани два гърмежа в Северна Митровица, но за благополучие няма ранени. Заместник-регионалният шеф Ветон Елшани съобщи, че обстановката в района е спокойна както през нощта, по този начин и през днешния ден, написа Albanian Daily News.

" Имаше детонации, които може да са бомби или фойерверки. Няма информация за породени вреди или потърпевши хора ", съобщи Елшани пред Радио Свободна Европа.

Това не е първият случай от подобен тип през последните седмици. В началото на месеца бяха обявени за бомбени офанзиви покрай полицейски сектори както в Северна Митровица, по този начин и в Звечан. Тези набези се случват в интервал, в който напрежението в северната част на Косово, обитаема най-вече със сърби, е нарастнало.

Напрежението стартира на 26 май, когато новите албански кметове на общините в северната част на Косово влезоха в общинските здания с поддръжката на косовската полиция, макар съпротивата на локалните сърби. Кулминацията на напрежението настъпи на 29 май, когато сръбски протестиращи в Звечан се сблъскаха с членове на задачата на НАТО в Косово (КФОР, като десетки хора от двете страни бяха ранени при конфликтите.

Местни етнически сърби излязоха по улиците в символ на митинг, след като етнически албанци встъпиха в длъжност като кметове след локалните избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия, тъй като Белград отхвърля да признае декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година Поредният случай на принуждение наоколо до общата им граница породи страхове от възобновяване на спора в Косово от 1998-1999 година, който лиши живота на над 10 000 души, най-вече етнически албанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР